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COUNTY OF LOS ANGELES 
SHERIFF’S DEPARTMENT 

 
CAREER TECHNICAL EDUCATION COURSES AND/OR LIFE SKILLS COURSES 

INVITATION FOR BIDS NO. 516-SH 
 

ATTACHMENT 1 TO BULLETIN NO. 7 
QUESTIONS AND ANSWERS 

 

No.    Question Answer 
1 Appendix A, 2.16, Page 4, “Hourly Labor Rate” – Are 

we to include overhead/admin/direct and indirect costs 
in the hourly rate quoted for each instructor position… 
(”Instructor Hourly Rate (All Inclusive) – Appendix D) – 
Appendix A definition reads, “each of which rates 
includes an allocated average of direct and indirect 
costs (including any applicable taxes) overhead, and 
administrative expenses attributable to each 
personnel hour worked”.    
Does this mean that all support staff required for the 
administration and management of this contract are to 
be built into the Hourly Labor Rate? 
 

Yes.   

2 Appendix A, Page 4, “Definitions”- Was there 
supposed to be a definition following “Employee or 
Employees’ means”? 
 

Yes, definition will be added to final agreement. 
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Appendix B-1, Page 7, 6.3. “Office Space, Equipment, 
Supplies and Necessary Resources”. “Contractor shall 
provide necessary supplies and resources to provide 
required Career Technical Education Courses”.   
 
Also 6.1.2 and 6.1.3 refer to “Equipment necessary 
and agreed upon by Contractor…Access to 
televisions, medial players, and other technology, as 
agreed upon by Contractor and County Project 
Director”.  
There is no mention of how all the support costs for 
this contract are to be provided: such as 
textbooks; copiers; vocational classroom equipment; 
educational and office supplies; equipment 
maintenance; computer hardware and software; 
computer maintenance; legal services; etc… these 
costs are substantial for the size of this program.   
 
How will the successful vendor be reimbursed for all 
expenses noted above, in order to provide for the 
successful operation of the CTE programs? 
 

 
Refer to Bulletin Number 4 for: 
 
1)   Changes to Appendix B-1, Statement of Work 

B-1, Section 6.0, Office Space, Equipment, and 
Supplies; and 

 
2)   Changes to Appendix B-2, Statement of Work 

B-2, Section 6.0, Office Space, Equipment, and 
Supplies 

 
All other expenses should be included in the 
all-inclusive hourly rate and are the 
responsibility of the Contractor.   

4  Appendix A, 8.1, “Prices and Fees”, Page 10 – “Such 
prices and fees shall be firm and fixed for the Term of 

(a) “Term” shall mean the Initial Term (First Year) 
and, if extended, each Option Term, as the case 
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No.    Question Answer 
this Agreement” –  
 
(a) Can you please provide clarification that the 
“Term” is one year?   
 Or is it one year, plus five one year extensions?   
 
(b) Does the bid need to be extended out for costs at 
the sixth year?  
 

may be.  Refer to Section 7, Term, of Appendix A, 
Sample Agreement. 
 
(b) Yes. 
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Will the bid be evaluated on lowest bid, 
comprehensive of all six years? 

Yes. 

6 General Information - Section 2.7.4, “Bidder’s 
Qualifications”, Pgs. 24-25 –  
 
Is there a page limit for Bidder’s Qualifications? 
 

No. 

7 General Information - Section 2.7, “Bid Format”, Page 
24 - Section 2.7.3 states “Bid Sheet(s) (Section A)” 
states “Bidder shall complete and submit the following 
forms as provided in Appendix D, Required Forms, of 
this IFB”, and lists “Exhibits 14, 15 and 16”.  Section 
2.7.5, Page 26, “Required Forms (Section C) states to 
include the same Exhibits under Section C of the 
proposal.   
 
Which Section should they be submitted under? 
 

Section A, Bid Sheet(s), of your bid. 

8 Hours of Operation: These are listed in the following 
parts of the bid: 

 General Information, Section 1.8, “Days of 
Operation”- Page 5- “…provide CTE and Life 
Skills Courses five (5) days a week, 6-8 hours 
per day…” 

 Appendix B-1,”Statement of Work B-1”- Page 
6- “…. (instructors and approved support staff) 
will generally provide Work thirty (30) hours a 
week…Monday through Friday, six (6) hours 
per day…” 

 Appendix B-2, “Statement of Work B-2”- 5.0 
“Days of Operation” -Page 6 – repeats the 
same wording as Appendix B-1. 

 It is clear the same applies for the computer 
instructors, however, they will work 8 hours 
per day.  

 
Please provide clarification on whether vendors are to 
bid based upon 6 (Vocational) or 8 (Computer) full 
hours of actual instruction in the classroom, with no 
provision for teacher preparation time, staff 
development, staff meetings, and other necessary 
hours for instructors to be best prepared for the 

Refer to Bulletin Number 7 for: 
 
1)   Changes to Appendix B-1, Statement of Work 

B-1, Section 5.0, Days and Hours of Operation; 
and 

 
2)   Changes to Appendix B-2, Statement of Work 

B-2, Section 5.0, Days and Hours of Operation. 
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No.    Question Answer 
required courses.  
 

9 General Information – Section 1.4.3, “Bidders 
Minimum Qualifications”, Page 4 -States to “Submit 
supporting documents to verify instructor credentials, 
certifications, and proof of experience, as required”. 
Section 2.7.4 A, Page 24, states that minimum 
qualifications must be met as described in Section 1.4 
and “The following sections must be included in 
Section B of the bid”. However, Section 2.7.7, “Proof 
of Licenses” (Section E), Page 28-states “Bidder must 
furnish a copy of all licenses, certifications, and 
credentials” in Section E of the proposal.  
 
Is Section 2.7 referring to instructor licenses, 
certifications and credentials?   
 
Should the instructor credentials and certificates be 
included in Section B or in Section E of the proposal? 
 

You may include the instructor credentials and 
certificates in Section B or Section E.   
 
If you include instructor credentials and certificates 
in Section B, provide a statement in Section E that 
instructor credentials and certificates are included in 
Section B. 
 
If you include instructor credentials and certificates 
in Section E, provide a statement in Section B that 
instructor credentials and certificates are included in 
Section E. 
 
 

10 Appendix B-1, “Statement of Work”, Page 4: The 
Computer Instructor duties state the following: 
“…Also, instruct inmates in basic social networking 
programming in languages such as Python, 
Wordpress, Java, and Drupal. Duties also include 
servicing the computer lab with basic intranet needs 
and software management. Minimum Qualifications: 
Must be A+ and Microsoft Office Professional 
certified”.  
 
Please clarify, is LASD requiring that the Computer 
Instructors be computer programmers who can teach 
all the programming languages mentioned in the 
description above? 

 

Refer to Bulletin Number 7 for: 
 
Changes to Appendix B-1, Statement of Work B-1, 
Attachment B-1, Computer Technology, Duties and 
Minimum Qualifications. 
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No.    Question Answer 
11 General Information- 1.1.2 – Page 1- “It is the 

County’s intent to enter into Agreements with one (1) 
or two (2) Bidders. Bidders must bid on ALL courses 
listed Subparagraph 1.4.1 below for Career Technical 
Education Courses and/or ALL courses listed in 
Subparagraph 1.4.2 below for the Life Skills 
Courses”.  The IFB contains budget forms for Career 
Technical Education Courses, and it contains 
separate budget forms for Life Skills Courses.  
 
Where are the missing separate budget forms for 
those bidders who wish to bid for both CTE 
courses AND Life Skills courses combined?  LASD 
says it may select “one bidder”, which means one 
bidder could be selected to administer both sets of 
courses. The “Instructor Hourly Rate- All Inclusive” will 
be different for those entities who are bidding on both 
sets of courses, rather than each of the two separate 
sets of courses.  There are economies of scale in a 
combined bid for both sets of courses, so we need bid 
sheets for the combined services so we can properly 
reflect the cost savings for the combined program.   
 

Bids for Career Technical Education Courses and 
the bids for Life Skills Courses will be evaluated 
separately. 
 
 

 


